2015. nov 30.

3. Szekszárdi díjeső borokkal illusztrálva

írta: BenMisli
3. Szekszárdi díjeső borokkal illusztrálva

Heimann és Mészáros borokat kóstoltunk

Legutóbbi bejegyzésünket két gondolattal zártuk:

Mészáros Pál is tagja annak a hatfős társaságnak, akiknek esélye van elnyerni az „Év Bortermelője Magyarországon 2015” megtisztelő címét, amit általában annyival oldunk meg, hogy „az év borásza”.

A Heimann Családi Birtok pedig a Gault&Millau 2016-os, most megjelenő étteremkalauzában érdemelte ki „Az év borászata” jelzőt.

Szekszárd kiváló boraira mi sem jobb bizonyíték, minthogy az eddigi 24 év borásza díjazott közül négyen Szekszárdon születtek – színésznőt szerettek-e, azt tőlük kellene megkérdezni. Név szerint Vesztergombi Ferenctől (1993.), Takler Ferenctől (2004.), Vida Pétert (2011.) és a „címvédőtől”, Dúzsi Tamástól (2014.) kellene megkérdezni. De ha színésznőt nem is, a bort biztos szeretik, ahogy ez a benyomásunk Mészáros Pál borait kóstolva is.

Rozéja évek óta ugorja meg a nagyszerű szintet, az idei tétel pedig már hetek óta jelen van a Spar polcain. Nemrég 990 forintos, akciós áron került egy palackkal a kosarunkba, de teljes áron is 1200 forintért megkaphatjuk. Fehér kadarkája sajnos sokkal nehezebben fellelhető, de megéri a keresgélést, mert a borvidék egyik legjobb fehérbora. Kadarkája pedig az elmúlt pár évben Gáboréknál többször volt a halászlé kísérője szenteste. Ilyen előélettel kóstoltuk meg a hétvégén a szekszárdi Béla tér tövében található Garay Pincében a Mészáros Pince Fuxliját:

Dmeszaros_fuxli.jpgas Fröccsbor. Egyértelműen annak a legkiválóbb. Ahogy azt már korábban is megállapítottuk erről a fajtáról,neve találó, a már-már rókavörösbe hajló színe miatt; egy sillerről beszélünk. Azonban az a nagy helyzet, hogy magába fogyasztani nem érdemes. Bár úgy is kellemes élményt ad, de nem olyan finom, nem olyan csúszós. Az emberiség azonban már bizonyította, hogy a vadlovakat is be lehet törni. A kulcs ennél a bornál a szóda. Egy csapásra megváltozik az erről a borról alkotott véleményünk. Kóstoljuk meg tisztán is, de utána szódával jövünk rá, miért is fröccsbor. Lehet szóda nélkül is inni, csak hát nem érdemes. Meleg nyári napokon behűtve olyan, mit az oázis a sivatagi utazónak. Társasági bor, ételt nem, de jó beszélgetéseket és bulikat annál inkább tudunk hozzá ajánlani. Felfedezésünk óta a nyár másik kihagyhatatlan bora a Fehér Kadarka után! Persze ne várjunk vele fél évet: ha valaki fröccsözős estét tervez mostanában,   Ha valaki esetleg valamilyen nagyon elvetemült okból nem lenne híve a Mészáros borháznak (amit kétlünk), akkor se csüggedjen, mert rengeteg pincészet készít Fuxlit, melyek egytől egyig egyediek, eltérő az ízük, csúszósságuk. Ők a Tringa, Heimann, Pósta, Takler, Sebestyén, Merfelsz, Pranter, Márkvárt és Eszterbauer borászatok, valamint Göndöcs Lajos Borászata. "szekszárdi sillereket" 1500 forint körüli áron lehet megtalálni a boltokban, borkereskedésekben.

Heimannék kapcsán álljunk meg egy pillanatra a Gault&Millaunál. A francia gyökerű étteremkalauz húszfokú skálája hasonlóan komoly nívót jelent, mint a Michelin ötcsillagos rendszere. De míg a Michelin csak a fővárosban gondolkodik, addig a Gault&Millau vidéken is keresi a hazai gasztroforradalom új arcait és messze nagyobb lélegzetvételben számol be a jelenleg is zajló folyamat állásáról.

heimann_gaultmillau.jpg

A Heimann-borok nálunk kifejezetten az élmezőnybe vannak, a pincészet nyújtotta atmoszféra pedig valóban nagyszerű. Heimann Zoltán vezette pincelátogatást minden borisszának ki kell egyszer próbálnia. Kínálatukban megtalálhatjuk a pezsgőt és igazi élmény Viognierjük is, ami bár az egyetlen fehérboruk, szintén a szekszárdi élmezőny egyik oszlopos tagja. Vörösboraik viszont még ezt is überelni tudják. Ezért is volt esténk következő alanya egy vörös tétel, a Heimann Kékfrankos.

heimann_kekfrankos.pngVörösborok közt kifejezetten csúszós, jól iható száraz bor. 12%-ával könnyed, kellemes hangulatot ad, mégis karakteres Igazán univerzális: el tudjuk képzelni a most érkező hideg téli estékhez a kandalló mellett; vagy a 
kanapén ülve, párunkkal fogyasztva. De egy baráti beszélgetés kísérőjeként is jól működik. Este két hölgy kóstolónk körében is teljes volt a siker, tetszésüket elnyerte. Árkategóriában már eggyel magasabb szint, de aki igazi szekszárdi vörösbor-élményben akar részesülni, az nyugodtan szánja rá a 2000 forintot. Ha a közelgő ünnepekre keresünk bort, ezt mindenképpen karácsony másnapján, 26-án igyuk. A menüsorhoz jól passzol ez a vörös, de könnyedsége okán nagyszerű mentőöv, amikor már az első falat után többnapi böjtbe kezdenénk.

Zárszó

Hazev_bortermeloje_macaron_evszam_nelkul_150_150.jpgogy Mészáros Pál végül a hatos csoport élén is zár, az december 4-én, azaz most pénteken derül ki.

Bár a közelgő vizsgaidőszak miatt sajnos rendszertelenebbül tudunk majd jelentkezni, de adventhez híven szeretnénk négy karácsonyváró cikkel jelentkezni majd. Reményeink szerint az első a karácsonyi vásárok elmaradhatatlan szereplőjéről, a a forraltborról szól majd.

A képek forrása: heimann.hu, meszarosborhaz.hu, magyarborakademia.hu, gaultmillau.hu

Szólj hozzá