2015. nov 22.

2. Nils Holgersson kalandja az újborokkal - II. rész

írta: gabesz19
2. Nils Holgersson kalandja az újborokkal - II. rész

Itt minden friss és ropogós, mintha pékszakértő blog lennénk

Folytassuk Márton-napi élményeink második részével!

Ezúttal a Schieber Pincészet és a Sárosdi Pince egy-egy rozéját és egy kóstolni nem tervezett fehérbort mutatunk be a Posta Borháztól. Természetesen ezeket még mindig a múlt hétvégi szekszárdi Márton-napon ittuk és kóstoltuk elő Nektek. Emellett körbenéztünk, hogy is néz ki a kibontakozó újborpiac a szekszárdi borok tekintetében.

Az első rész elérhető itt.

A Schieber Pincészet borai közt egy rozé újbort találtunk. Minekután ÚJ, még benne van az a szájban pezsgő érzet, egyszóval friss bor. Ugye ilyenkor jön az, hogy ropogós. Ebben már annyira nem vagyok biztos. Az ízében volt valami, ami pont emiatt a frissesség miatt nem vált ropogóssá – csakhogy ennél a borászati „szentkettőségnél” maradjunk. Természetesen finom, de a szekszárdi rozémezőnyben hasonló árban találunk jobbat is. Persze azért egy-két pohárral legközelebb is beleférhet.

11303457_992847167448557_303175906_n.jpg

A Sárosdi Pince egy nagyon jól iható idei rozéval rukkolt elő. Nem túl karakteres ízű, kevéssé érezhető az újborokra jellemző frissesség, viszont összhatásban ropog (ahogy nézem, ma már nem szakadunk el ettől a kissé idétlen esetlen hasonlattól). Tipikusan az a bor, amiből ha egy üveg van előttünk az is minden zokszó nélkül lecsúszik, de akár három üveg fenekére is könnyedén tud nézni egy kisebb társaság. Hardcore borisszákhoz nem ilyet vinnék, de kevésbé boros társaságban szerintem ezzel könnyebben tudunk pár decit meginni barátainkkal.

 És hát jöjjön harmadik borunk, a Posta Boház "Blanc" fehér bora. A neve igen kreatív, hisz a "blanc" jelentése franciául fehér. Na de sebaj, a lényeg, hogy némi idő elteltével sikeresen helyet foglaltunk egy megüresedett kis asztalnál. A mellettünk lévő nagy asztalnál ülők ott hagyták minden szemetüket +1 éppen csak megnyitott üveg bort. Furcsállottuk is, mert hát otthagyni egy üveg bort... Gondoltuk biztos nem finom. Aztán nagy beszélgetésünkben egy teljesen ismeretlen fazon odajött hozzánk és kérdezte, ülnek-e a nagy asztalnál. Teljesen egyedül volt. Mondtuk neki, hogy nemrég mentek el onnan, majd újra kérdezett. Szerintünk azt az üveg fehéret meg lehet-e inni? Hisz szinte tele van és nincs tulaja. Mivel nem a mi borunk, mi azt mondtuk, ahogy jónak látja, mi nem tudjuk mi van vele. Hát, történetünk főszereplője lenyúlta az üveget, majd töltött magának. Aztán nekünk. Megvártuk, hogy igyon belőle, azért mégis csak biztosak legyünk a dologban, de mivel nem volt semmi baja, így mi is belekóstoltunk a borba. Ekkor jött a meglepetés. Nem is volt rossz. Nem értjük mind a mai napig miért hagyták ott, de legalább ittunk egy kis ilyet is. Ami biztos, egy kellemes társalgós bor, némi szódát elbírt volna, de így is teljesen fogyasztható volt.

Körülnéztünk az újborpiacon is, mit tartogat még számunkra az év vége. Ezek már nem kóstolt tételek, de több tétel is felkeltette az érdeklődésünket (a felsorolás természetesen a teljesség igényét nagyban nélkülözi). Márton-napi cikkünk előző részében bemutatott Vesztergombi tételek, az új kedvenc Királylány nevű királylánykán alapuló fehérbor és a Pinot Noir Rose is kapható már. A Prantner Pince rendkívüli aktivitásról tanúskodik: idei Roséjuk (várjuk már és reméljük, hogy az új tétel is megugorja az elődei által már magasra tett lécet), Rajnai Rizlingjük, Cserszegi Fűszeresük is már a palackba került, ahogy az Olaszrizlingnek is már csak idők kérdése, hogy erre a sorsra jusson. Az Eszterbauer Borászat is már három újborral kedveskedik a borissza közönségnek. A Napszámos néro rozé az Intersparban, míg Öröm rozé cuvée boruk a Tescoban és az Auchanban megtalálható. Továbbá már egy vörösboruk is, a Cefrinkó nevű zweigelt is kapható. A Fritz Pincészetnél pedig már kapható az örök kedvenc, a Decsi Zöld Szagos. A Mészáros Borháznak nagyon kedvező árú rozéját találhatjuk már meg a hiperek polcain. A Dániel Pince azzal keltette fel érdeklődésünket, hogy szembement a mainstreammel; náluk a jelenleg kapható friss tétel 2009-es Zweigelt.

A végére pedig két rövid hír, mellyel szeretnénk a későbbiekben mélyrehatóbban is foglalkozni:

- Mészáros Pál is szerepel az „Év Bortermelője Magyarországon 2015” címre jelölt 6 borász névsorában, mely a legrangosabb borászati elismerés Magyarországon.

- A Gault&Millau étteremkalauz 2016-os kiadásában a Heimann Családi Pince nyerte el „Az év borászata” címet.

Ezúton is gratulálunk mindkét örömteli hírért!

Szólj hozzá

bor rosé Szekszárd Márton-nap Szekszárdi borvidék Schieber Pincészet Sárosdi Pince Posta Borház