2016. jan 26.

6. Vizsgatemető rozépárbaj

írta: BenMisli
6. Vizsgatemető rozépárbaj

Vége a vizsgáknak, így egy Tüske és egy Vesztergombi rozéval örömködtünk

Végeztünk a vizsgákkal a fehér kadarkánk pedig már a legutóbbi havas túra előtt elfogyott, így két üveg rozéval örömködtünk. S hogy ne csak a céltalan ivászat homályába vesszen az este, ezért élményeinket Nektek is elhoztuk!

Tüske Rozé 2015

Az eddigi évek tapasztalatai alapján bátran kijelenthetjük, hogy évjáratra való tekintet nélkül mindegyik elnyerte a szívünket. És persze mind üveg-, mind műanyagpalackos kiadása megér egy misét ár-érték arányban.

De most inkább térjünk rá a legfrissebb üveges rozéra! Ahogy már korábban is mondtuk, a léc magasan van, így most is azt az érzést vártuk, ami után azt mondja az ember: „Te, ez milyen finom!” Hála istennek sikerült megugrania. Kicsit fakóbb színe ne tévesszen meg senkit, egy esszenciális rozét találunk a pohárban. Könnyedén, élvezettel csúszik a torkon.

tuske_roze.jpg

Először mindenképp tisztán igyuk, majd fröccsben is; nem tudtunk egyértelműen győztest hirdetni. Nyáron, nagy napsütésben, hőségben pár üveggel behűtve… szuper szomjoltó lehet. De miért várjunk még hónapokat? A nagy hidegben is társ a borozáshoz. Sőt, forraltbor-alapanyagnak sem utolsó.

Tipp: ha fröccsbe kerül, inkább a több bor-kevesebb szóda kombinációkból válogassunk – a permethez* megy az egyik legjobban. Permetkészítés közben véletlenül a pohár mellett sikerült ellőni, nem felette – Laci szerint így lett a legtökéletesebb a Tüske Rozé-permet.

Kibic-index: 17/20
Bor tisztán: 17/20
Fröccsben: 17/20
Árkategória: 1000-1500 Ft

*Milyen fröccs is az a permet? A világ legerősebb, de legpazarlósabb típusa. Aránya egyszerű: gyönyörű ívben ellőjük a szódát a pohár felett (!) és amennyi finom víz szemcse belehullik a borba, az a fröccs szódarésze.

Vesztergombi Pinot Noir Rozé 2015

A Márton-napon még „frissibe” kóstoltuk, a múltkorihoz hasonlóan most is külön-külön írtunk véleményt:

Bence: Evvel a borral talán 1 nagy probléma volt, hogy a Tüskével együtt ittuk az este. Teljesen más szinteken jártak mind a ketten és az előbbi fölényes győzelmet aratott. Ettől függetlenül ne becsüljük alá. Ízre teljesen jó, finom, gyümölcsös a dolog, de eléggé savas, ami rontja az összhatást. Ebből adódóan nagyon megosztó borra számítsunk, de a csodatévő szóda erejével nagyon jó fröccsözések alapjává válhat. Inkább akkor bontsuk meg, ha a buliban fokozottabb a hangulat, vagy ha a társaság csak egy átlagos rozét szeretne inni fröccsbe.

11303457_992847167448557_303175906_n.jpg

Gábor: visszaolvastam a legutóbbi „kritikámat” és meglepődtem az akkoriakon:

"[…] Kevésbé karakteres, de így is nagyon jól iható rozé."

A korábbi véleményhez nem jártak ezúttal közel benyomásaim; lehet, hogy az eltelt pár hónap kicsit dolgozott az ízeken, míg a palackban pihent: egészen karakteressé nőtte ki magát. Sajnos nekem ez a karakter főleg savasságban jött ki. Ezért érdemes lehet fröccsbe hígítani, mivel még egy viceházmesterben (2 dl bor, 3 dl szóda – én is ebben próbáltam) is eredményesen dacol a szódával az íze és egy finom italt kaphatunk.

U.i.: Balázsnak és Gergőnek köszönöm a segítséget a poszthoz ;-)

Kibic-index: 14/20
Bor tisztán: 13/20
Fröccsben: 14/20
Árkategória: 1000-1500 Ft

"Véleményharc"

A kettőt összevetve az este nem hivatalos rozé(fröccs)párbaján a Tüske rozé hozta a „győzelmet”. Mindenképp örüljünk, ha akár ebből, akár a Vesztergombiból hozzánk kerül egy-két üveggel, hiszen mi sem bántuk meg, hogy ők kerültek az éjszaka poharaiba.

 

Szólj hozzá

rosé Szekszárd Szekszárdi borvidék Tüske Pince 1000-1500