2015. dec 30.

4. Van élet a Himnusz után

írta: gabesz19
4. Van élet a Himnusz után

Budafok, Balatonboglár, Szekszárd - Szilveszteri pezsgőkörkép a Borkibictől

A pezsgő a bor féltestvére. Egy anya (a szőlőtőke), de különböző apa (a borász, vagy a pezsgőmester). Így, bár nem bor, mégis foglalkozunk egy kicsit a szilveszter legkelendőbb italával. Körülnézünk a mainstream világában, azaz a Törleynél és BB-nél, de lokálpatriotizmusunkhoz híven megcsillan, mit tud Szekszárd nyújtani ezen a fronton.

neujahrskonzert.jpg

Magamból kiindulva síugrás szerelmesei és a komolyzene (akár csak alkalmi) kedvelői tudják, a szilveszter éjszaka nem ér véget a himnusz utáni koccintással. Legyünk hát elővigyázatosak, hogy nehogy Zacher Gábor,  toxikológus következő előadásának, vagy TV-s megnyílvánulsásának negatív példájává váljunk. Ugyanis a Bécsi Újévi koncert és a síugró Négysáncverseny garmisch-partenkircheni versenyének (Neujahrsspringen) legnagyobb ellensége a rossz minőségű piától bekövetkező másnap – az a fajta, melytől újév napján úgy érezzük, mintha Kelenföld tavalyi teljes vonatforgalma egyszerre próbálna végigzakatolni a fejünkben. Ezt segít elkerülni, ha az alapozás után jófajta pezsgőhöz nyúlunk (és persze ha alapozás közben is a jobb minőségre voksolunk).

vierschanzentournee.jpg

Pezsgőnél általában kettőből választunk: vagy Törley, vagy BB. A két mainstream kínálatában is egyből találhatunk, olyan tételeket, melyekkel elkerülhető a hasogató fejfájás, és a megszokottól eltérő, a buli hangulatát az ünneppel vegyítő élményt kaphatunk.

Elég, ha szétnézzünk a Törley kínálatában: a Nébih napokban megjelent tesztje szerint a Casino Sec nevű tételük a második legjobb hazai pezsgő lett. Különleges darabok még a Charmant Rosé Doux és a Charmant Rouge Doux, melyekkel biztosan színt viszünk a pezsgős felhozatalba egy házibulin: ezek ugyanis édes rozé, illetve vörös pezsgők.

torley.jpg

Segítenek nekünk a szupermarketek is. Egymást túllicitálva árazzák le az év utolsó napjaiban pezsgőiket: az Intersparnál a nála fellelhető Törley-kínálat szinte valamennyi darabjára él, hogy üvegje 820 Forint (azaz a marketingosztály szerint 819,-), de csak ha kettőt vásárolunk egyszerre!

A Tesco ezt is megfejelte még egy fokkal: ők is próbálják kiszórni a készletet, így két üveg vásárlása esetén darabja 777 Forint. Ha elég egy üveg pezsgő, válasszunk BB-t, 750 Forintért vihetjük is.

De legyünk körültekintők! Ha mellényúlunk, lehet olyan pezsgőt sikerül választanunk, ami ha kezünkre kerül, egész este ragad ránk a konfetti minden mennyiségben.

A választásunk azonban idén egy Rosé de Noir pezsgőre esett a szekszárdi Heimann Birtok kínálatából. Bár ennek ára 3000 Forint felett van, szerintünk egyszer egy évben megéri. Még az idei Szüreti Fesztiválon találkoztunk vele. Én ódzkodom a pezsgőtől, de ez a rozépezsgő gyorsan megszerettette magát velem (gabesz19 - a szerk.). Viszont ha valaki az édeshez szokott, elsőre lehet, kissé különös lehet számára. Pedig a titok csak annyi, hogy ettől nem kapunk egyből diabéteszt, hanem egy kellemesen édeskés ízt érezhetünk.

heimann_rose_de_noir.JPG

A Rosé de Noir Szekszárdon csak Heimannéknál szerezhető be a pincénél. Egyeztessünk előre a honlapjukon megadott telefonszámon, ugyanis év végén nincs fix nyitvatartásuk.

Ha pedig nem ragaszkodunk teljesen a pezsgőhöz, akkor akár koccinthatnánk Eszterbauerék Gyöngyöző Muscat Ottoneljével is, mely egy 1400 Forintos száraz fehér gyöngyözőbor. Azaz itt az érzetünk olyan, mintha egy nagyon jó minőségű fehér fröccsöt öntenénk a palackból egyenesen a pohárba. Itt előfeltevésként ne édes pezsgőhöz viszonyítsunk – nagyon távol állnak egymástól. Aki viszont szereti a jófajta fehér fröccsöt, akkor ezzel koccintson 2016 örömére!

Köszönjük lelkes olvasóközönségünknek az eddigi bizalmat, reméljük jövőre is hasonló örömmel fogadjátok majd bejegyzéseinket. Addig is jó borokban gazdag, boldog újévet kívánunk minden Olvasónknak!

 

Utóirat: szinte teljesen kimaradt december után, reméljük, az újévben már ismét a kezdeti rendszerességgel tudunk majd jelentkezni. Év végén a pince megtelt, így nagyon sok még idei (a bejegyzés idejére már tavalyi) borral készülünk. Adósok vagyunk többek közt az egyik személyes kedvenccel, a Tüske Rozéval, mellyel a vizsgaidőszak zárásának örömére szeretnénk inni. Első tervünk pedig jövőre, hogy a 0. bejegyzésben tárgyalt 2014-es Fritz fehér kadarka fiatalabb, 2015-ös testvérét mutatjuk be nektek.

Képek forrása: www.salzburg.com, Vierschanzetournee - Facebbok, www.torley.hu, Fehér Gábor/Borkibic

Szólj hozzá

szilveszter pezsgő gyöngyöző bor Szekszárd BB Törley Eszterbauer Borászat Szekszárdi borvidék Heimann Családi Birtok